Ouders en school gaan samen
voor het beste voor het kind

Ouders en school gaan samen
voor het beste voor het kind

Wat willen ouders weten en hoe wil de school communiceren? Verwachtingen zijn uitgesproken naar elkaar op een ouderavond. Jasper is erg enthousiast over deze ontwikkeling van ouderbetrokkenheid op de Prinses Julianaschool. “We zijn een dorpsschool, ouders kunnen in iedere groep binnenlopen. Ons team staat altijd open voor vragen.”

Aan het begin van het schooljaar zijn er startgesprekken. “Een mooi moment om kennis te maken, want je trekt een heel jaar samen op. Ik kan als meester veel willen overdragen, maar ouders hebben het beste zicht op hun kind. In groep 1/2 stellen we vragen als waar speelt het kind graag mee en wie zijn de vriendjes? In de hogere groepen is het voor ons belangrijk om te weten wat de beste manier is om tot leren te komen.”

App voor ouders

Via de app Klasbord houdt de juf of meester de ouders op de hoogte van wat er in de klas gebeurt. “Zeker voor ouders die kinderen hebben die niet honderduit vertellen als ze thuiskomen is dit erg prettig. Na de vraag Hoe was het op school? volgen regelmatig antwoorden als ‘leuk’ of ‘goed’. Hoe was het spel met de werkwoordsvormen geeft een opening voor een inhoudelijk gesprek over de schooldag. We merken dat ouders dat erg prettig vinden.”

Image

Moderne communicatie

Iedere ouder heeft toegang tot de digitale klas van zijn of haar kind. Ook wordt de app gebruikt om ouders te vragen om te rijden voor een excursie of uit te nodigen voor een ouderavond. “Gebruikers kunnen de achterkant goed inrichten. Je kunt zelf instellen wanneer je een melding wilt hebben. Is dit voor jou prettig als er een nieuw bericht staat of ook als iemand een reactie heeft achter gelaten?” Via de app worden ouders inhoudelijk op de hoogte gehouden en het voorkomt dat kinderen briefjes op school laten liggen. “Een moderne manier om met ouders te communiceren die ons erg bevalt.”

Ouders helpen mee

Aan het begin van het schooljaar is er een lijst waarop ouders invullen waar ze dit jaar bij willen en kunnen helpen. Kun je een keer helpen bij kook- of technieklessen? Is er een dag waarop we het beste een beroep op je kunnen doen? Het helpt het team om boeiende lessen te kunnen samenstellen. De wens van Jasper is dat dit een levendig document wordt waarin gedurende het schooljaar steeds aanpassingen gedaan kunnen worden. “Je moet iets te dromen overhouden, we zijn al heel goed op weg met interactieve communicatie.”

Image

“Mooi om te zien dat kinderen al heel jong beseffen dat het niet allemaal goed hoeft te zijn"

Topfeest

De christelijke Prinses Julianaschool betrekt ouders bij alle vieringen op school. “Het is mooi om samen te beleven. Zo vieren we naast Kerstmis en Pasen ook ieder jaar bid- en dankdag.” Twee keer per jaar is er Topfeest op school. De kinderen presenteren hun Topmap, een portfolio. “Kinderen stellen deze zelf samen. Aan het einde van een bepaalde opdracht of periode vragen we waar ze trots op zijn. Een bladzijde uit het werkboek wordt dan gekopieerd of een tekening wordt toegevoegd. Mooi om te zien dat kinderen al heel jong beseffen dat het niet allemaal goed hoeft te zijn. Het mag ook een pagina zijn waar je vindt dat je een moeilijke som nu echt goed hebt begrepen. Al deze dingen komen ouders en kinderen bekijken op ons Topfeest. Dan is er ook van ieder kind een presentatie. Je ziet ze dan groeien.”