Ouders zijn een belangrijke partner van De Regenboog. “Onze leerlingen zijn blij als ouders goed meedenken en meewerken op school,” zo legt Marleen uit. “Voor het kind is de ouder het belangrijkste, wij sparren dus graag zodat we samen voor het beste voor ieder kind gaan.”
Ouders serieus nemen, dat is wat ze doen op De Regenboog. “De deur staat altijd open al is de vraag nog zo klein. Transparant zijn, vinden wij belangrijk.” De school verwacht dat ouders betrokken zijn bij de ontwikkeling van hun kind en daar school in steunen. “Het is belangrijk dat we elkaar op de hoogte houden van bijzonderheden. Een kind moet lekker in zijn vel zitten om tot leren te komen. Dus overleggen we graag over het educatieve en sociaal-emotionele deel om te horen wat het kind nodig heeft en hoe het zich voelt.”
Na de zomervakantie is er een gezellige start. De ouders komen op school voor een kopje koffie en om in de klas van hun kind te kijken. In de eerste maand zijn er ook startgesprekken. In gesprek met kind, ouders en juf of meester wordt besproken wat er dat leerjaar gedaan wordt. Een ander belangrijk onderwerp is wat ouder en kind verwachten en vooral wat de leerling nodig heeft om het beste uit zichzelf te halen en er een fijn schooljaar van te maken.
Iedere week verstuurt de directeur een nieuwsbrief. Iedere leerkracht levert hier iets voor aan. Er wordt beschreven welke Bijbelverhalen in de klas worden besproken. Ook het thema waar aan gewerkt wordt, komt uitgebreid aan bod zodat ouders weten waar hun kinderen op school mee bezig zijn. “Omdat we delen wat we doen op school, kan dat een mooi uitgangspunt zijn om thuis het gesprek op gang te brengen over de lessen.”
De school vraagt in gesprekken met ouders of door tevredenheidsonderzoeken om feedback op het onderwijs. Ook voor de kinderen ligt daar een rol. In de leerlingenraad overleggen kinderen uit de leerjaren 5 tot en met 8 met de directeur over dingen die zij belangrijk vinden. Andere ouders ondersteunen de leerkrachten als het gaat om praktische zaken. Van het regelen van vervoer bij een uitje, ondersteuning bij het afscheid in leerjaar 8 tot een cadeautje uitzoeken voor kinderen die ziek zijn.
Twee keer per jaar krijgen alle kinderen hun portfolio mee naar huis. Gedurende het hele schooljaar voegen de leerlingen dingen toe aan hun portfolio. “Waar ben je trots op, hoe zie je jezelf? Dat zijn dingen die aan de orde komen,” aldus Marleen. “Bij de gesprekken vertelt het kind aan de ouder over het portfolio. De juf of meester vult aan als het nodig is. Het is prachtig om te zien hoe kinderen al jong leren vertellen waar ze goed in zijn en wat ze nog graag willen leren.”
We hebben ons onderwijs groepsdoorbrekend georganiseerd. We werken in twee units met een aantal stamgroepen. De kinderen starten en eindigen in de stamgroep. Volgens een bepaald rooster volgen kinderen les in clubs. We kennen de rekenclub en taalclub. We hebben de kinderen vooral ingedeeld op niveau. Kinderen van verschillende leerjaren kunnen dus bij elkaar in een club zitten.
Op de middag werken de kinderen in hun stamgroep. Ze werken dan aan hun eigen doelen of doen themawerken. Op de vrijdagmiddag zijn de ateliers. Dan is er vooral aandacht voor de creatieve vakken.